MENU

Wat is airsoft? 

Airsoft is een (veldslag)simulatiesport waarbij verschillende teams -of personen- het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Airsoft is een beetje te vergelijken met het alombekende paintball, met het grote verschil dat er bij airsoft gebruik wordt gemaakt van exacte replica’s van bestaande wapens en dat er niet met verfballetjes wordt geschoten.

Combat simulatie

De replica's van de vuurwapens die bij airsoft gebruikt worden, zien er hetzelfde uit, hebben hetzelfde gewicht en hebben -op een aantal details na- dezelfde handelingen als een echt wapen. Denk hierbij aan het (her)laden, het bedienen van de veiligheidspal, etc., etc. Dit draagt enorm bij aan de ervaring. Ook wordt vaak de uitrusting en kleding van de spelers aangepast aan de bestaande of historische gevechtseenheden.

Airsoft replica pistool

In tegenstelling tot paintball waar men met verfballetjes schiet, wordt bij Airsoft met plastic balletjes (biologisch afbreekbaar) van 6 mm gespeeld, ook genaamd BB's.

De balletjes "vliegen" verder en zijn veel accurater dan paintballs. Daardoor is airsoft een spel dat realisticher en tactischer gespeeld kan worden. Omdat deze BB's geen verfvlek achterlaten, is het lastiger om te zien of iemand geraakt is.

Maar, de getroffen persoon voelt de "hit" wel degelijk, dus is hier sprake van een "Gentlemen's sport", waarbij de geraakte persoon de sportiviteit neemt om zijn/haar "hit" te nemen en dit aan te geven. Dit niet doen wordt gezien als "unfair play", en vergroot bovendien de kans dat de persoon meerdere malen getroffen wordt, iets dat niet erg prettig voelt... Net als bij paintball worden treffers daadwerkelijk gevoeld en kunnen soms pijn doen of een (flinke) blauwe plek achterlaten. 

Naast de simunlatiegames (re-enactment), zijn er meerdere (wedstrijd)elementen voor airsoft, zoals parcours- (IAPS), speedsoft en kaartschieten. 

Beleef het zelf!

Kijk voor (nog) meer info over de airsoft sport op de site van de NABV.

Let op: Airsoft spelen is enkel mogelijk vanaf 18 jaar. 

Wat is airsoft?